Vi er ved at bygge en helt ny hjemmeside - kig med her. Og find alt det, du plejer, på djoef.dk. 

Din årlige lønforhandling

Din årlige lønforhandling er der, hvor du kan blive honoreret for din indsats i det forgangne år - og din mulighed for at blive klog på, hvad der er vigtigt for din chef, at du leverer i det kommende år.

Mand der sidder i møde

Til din årlige lønforhandling skal du være skarp på, hvad du har bidraget med siden din sidste lønforhandling.

Det er det, din chef belønner.

Det handler om at lande på en aftale, som I begge to er tilfredse med. Tag derfor andet end løn med på din ønskeliste fx mere ferie, betalt avisabonnement eller nedsat tid. Og vær klar til at svare på, hvorfor din chef skal opfylde dine ønsker.

Forbered din årlige lønforhandling

Hvis din chef skal give dig mere i løn, skal det stå klart hvorfor. Du skal begrunde dit lønønske med de vigtigste mål og resultater, du har leveret siden sidste lønforhandling.

Kig også fremad og forklar, hvordan dine kompetencer og ambitioner kan hjælpe din chefs og virksomhedens prioriteringer og strategiske fokusområder i mål.

Fokuser på din værdi for arbejdspladsen:

 • hvordan har din indsats påvirket dit teams, din chefs og arbejdspladsens vision og mål?
 • hvad kan du, som organisationen har gavn af, og hvordan kommer det til udtryk?
 • har dine ansvarsområder eller opgaver ændret sig?
 • er du en nøglemedarbejder, og/eller har du en specialviden?
 • sidder du tæt på ledelsen/det politiske niveau?
 • er du fleksibel?
 • er du kulturbærer?

Tag højde for din arbejdsgivers situation:

 • er det en privat eller offentlig arbejdsplads?
 • er det en stor eller lille organisation?
 • er virksomheden i vækst?
 • har arbejdspladsen fået øgede bevillinger?
 • har arbejdspladsen for nylig afskediget medarbejdere på grund af besparelser?

Tjek din løn

Det er godt at vide, om din løn ligger over eller under gennemsnittet, når du forbereder dit lønudspil til lønforhandlingen.

Med et løntjek får du et præcist overblik over, hvordan din løn, dine ansættelsesvilkår og personalegoder ligger i forhold til dem, du bedst kan sammenligne dig med – nemlig medlemmer med samme profil som dig. Du kan sammenligne din månedsløn, men også din samlede lønpakke fx pension, ferie, bonus, firmabil, frokostordning og sundhedsforsikring.

På nogle arbejdspladser er der fuld åbenhed om løn, især i det offentlige. Den viden kan du bruge til at holde dit lønudspil op mod relevante kollegers lønniveau.

Til forhandlingen skal du dog kun tage udgangspunkt i dine egne resultater. Andres løn trumfer aldrig det, du leverer.

Afklar dine ønsker

Hvad er vigtigt for dig? Ud over mere i løn skal du overveje alternativer til løn. Særligt i de situationer, hvor en lønstigning kan være svær på grund af økonomi.

I stedet for en lønstigning kan du fx bede om ekstra ferie, mere i pension, uddannelse, mere hjemmearbejde eller en ny titel.

Din lønforhandling foregår hele året

Den årlige lønforhandling ligger fast på mange arbejdspladser. Men du har mulighed for at påvirke din løn hele året - så snak løbende med din chef om dine resultater.

Ved forhandlingsbordet har din chef ofte allerede vurderet, hvilken lønstigning du kan forhandle om. Når du regelmæssigt snakker om dine resultater og lønforventninger med din chef, er du med til at påvirke barren for din næste lønstigning.